Hírek, események

Könyv újdonságok

Egy 2004-ben készült, eddig nem publikált interjúban azt mondtam: "én egy lakókocsiban is elvagyok, csak legyen valaki, aki szeret, alkothassak valami maradandót, amiből keresek annyit, hogy meg tudjunk élni". Ez mennyire egyszerűen hangzik... Azóta utaztam limuzinban, aludtam hálózsákban a Mississippi partján, hordoztam Whitney Houston koktélruháját, szedtem homokot a Szahara sivatagából, koncerteztem virágboltban és 20000 ember előtt is, ünnepeltek, kiutáltak, öleltek, megpofoztak. De vajon sikerül-e elérni ezt az egyszerűnek tűnő álmot, és mi a tanulság ennyi év után? Ezt mesélem el. Egyes szám első személyben. Mert ez a blues.

Azt gondolhatnánk, hogy Benkő Lászlót, az Omega legendás billentyűsét senkinek sem kell bemutatni, ám Havas Henrik számos elmélyült és kötetlen beszélgetésen alapuló új könyve a legelvakultabb rajongók számára is rengeteg meglepetést tartogat.A beszélgetések keretét Benkő László rosszindulatú daganattal folytatott elszánt küzdelme adja - valami, amirol a kötet szerzője is sokat tud.

Zenésztársai, családja és menedzsere elevenítik fel a híresen önfejű zenész élettörténetét, és a sztorikból maga az érintett is jócskán kiveszi a részét. Havas Henrik értő kérdéseinek és kommentárjainak köszönhetően két család példátlan története sejlik fel: az egyik a Benkő famíliáé, a másik pedig a minden vita, civakodás és kisebb-nagyobb összeveszés ellenére főnixmadárként feltámadó Omegáé.

Kik a hackerek? Jók vagy rosszak? Vagy egy kicsit mindkettő?

Mi a véleményed?

Ez elsőre túl sok kérdés, ugye? Hogyan válaszolhatnád meg őket? Ez a kötet elbeszéli, mi micsoda és ki kicsoda, hogy mindezek alapján tájékozottan alkothass véleményt a hackerek tevékenységéről. Véleménye mindenkinek lehet - vajon a tiéd mi lesz? A kérdések alapos átgondolása már önmagában jó móka.

Nem értek a számítástechnikához.

Na, jó, egy kicsit igen. Még villamosmérnök-hallgatóként ismerkedtem meg vele, azelőtt, hogy a személyi számítógépek hódító útjukra indultak volna Magyarországon.

Amióta az eszemet tudom, szeretek rajzolni. Karikatúráim sikere nyomán bő egy évtizeden keresztül igyekeztem a számítástechnika fegyelmet követelő és sokszor száraznak tűnő világába egy kis könnyedséget vinni, megmutatni a dolgok fonákját a cikkekhez készített illusztrációkkal.

Bár azóta sokat fejlődtek a műszaki megvalósítások, néha mégis azt érezheti az ember, mintha nem is teltek volna el évtizedek a rajzok készítése óta.

Hegedűs Endre a hazai és a nemzetközi zenei élet ismert és elismert zongraművésze. Pályája negyvenöt évet ölel át, több mint háromezerhatszáz hangversenyen lépett fel. Játékával 43 CD és 6 DVD albumot jelentetek meg hazai és külföldi lemezcégek.

E kiadvány oktatóanyag a romantikus zongorastílusban elmélyülni vágyó és előadásukat egyre jobbá és szebbé tenni vágyó tanulók számára.A könyv fejezetenként egy művet mutat be.

Járdányi Pál a XX. századi magyar népzenekutatás egyik meghatározó alakja. Kodály tanítványaként megalkotta a népzene rendszerezésének azt a módszerét, amely ma is alapja a magyar népdalok összkiadásának. Bár rövid alkotói pálya adatott neki, Járdányi Pál szakíróként, zeneszerzőként és zenepedagógusként jelentős életművet hagyott hátra.

Richard Wagner születésének 200 éves jubileumát világszerte lelkesen ünnepelték a zeneszerző rajongói. A Wagner Ring alapítvány kiadásában megjelent Trisztán és Izolda szöveg- és motívumkönyv tisztelgés a zeneköltő előtt.Az új kiadvány jellemzője, hogy a mai nyelven, szöveghűen, az énekelhetőség általában elkerülhetetlen szövegtorzításai nélkül tolmácsolja a wagneri gondolatot.

A Maestro - egyszerűen csak így hívták a szakmában Ennio Morriconét, akit hazájában nemcsak Olaszország büszkeségeként, de az évszázad zeneszerzőjeként is melegetnek. Filmek százaihoz komponált remekművei ma is visszacsengenek az emberek fülében. A műfaji korlátokat nem ismerő Morricone kétségkívül a filmvilág megkerülhetetlen alakja volt. Mjunkásságát 2007-ben Oscar - életműdíjjal honorálták. Valójában azonban a legkevésbé sem érdekelte a dicsőség. A rendkívül szerény muzsikusról lepergett minden magasztalás. Végtelenül alázatos ember volt, aki egész életét arra tette fel, hogy a közönség szórakoztatására komponáljon.

Ez az album hatalmas lendülettel repíti el az olvasóját az Iron Maiden zenekar szívébe és lelkébe.A brit heavy metal új hullámának egyik legfontosabb éllovasa a nyolcvanas években robbant be a kemény zenék világába - és mind a mai napig gőzerővel dübörög előre.

Megismerhetjük az Iron Maiden teljes történetét, elolvashatjuk valamenyi albumuk és stúdiófelvételük részletes leírását, valamint a banda jelenlegi és korábbi tagjainak életrajzát.

A Metallicamai formájában tökéletes, érett zenészek társasága, de ez nem volt mindig így. Ők is garázsbandaként kezdték, hogy lépésről lépésre jussanak egy magasabbra. Zenei fejlődésük motorja pedig az a Cliff Burton volt, aki kivételes basszusgitárosi és dalszerzői tehetségével húzta a csapatot feljebb és feljebb, a Kill' Em All albumtól a Ride The Lightningon át a zenekar csúcsteljesítményéig, a Master Of Puppetsig.

A zene a látásból és az érintésből táplálkozik; az egész testből kél, meg a mozduló és rezdülő hangszerekből. Látható jelekre válaszol, és olyan gesztusokat is tartalmaz, amelyek a szemnek és a fülnek egyaránt érthetőek.

Beethoven tudta mindezt, s ahogyan hallása gyengült, úgy került egyre közelebb mestersége fizikai és vizuális dimenzióihoz.

Gonda János stílusoktól és műfajoktól függetlenül vezeti be a tanulót a rögtönzés világába. A kötetben megtalálhatók a klasszikus képzést kiegészítő kreatív játékok, rögtönzésgyakorlatok, egyszerű kompozíciós feladatok. Improvizációs formában ismerteti meg, mintegy fedezteti fel azokat a zenei elemeket, szerkezeti és egyéb jelenségeket, melyekkel a tanuló a megkomponált művekben találkozik.

Alsófokú zenei tananyag, de használható szakközépiskolában is.

Ez a kötet a jazz harmóniai, dallam és ritmikai nyelvezetével, akkord - skála rendszerével, valamint főbb improvizációs technikáival foglalkozik. A rögtönzésgyakorlatok és írásos feladatok mellett a jazzimprovizációhoz nélkülözhetetlen elméleti anyagot is tartalmazza.

Középfokú jazz tananyag.

Egyszerű és bonyolultabb nehézségi sorrendben haladó, nyitott darabok, amelyek különböző improvizációs és kompenzációs feladtokat is tartalmaznak.Ezek részben a korábbi kötetek gyakorlatainak nagyobb lélegzetű művekben való feldolgozásai. A kötetben különböző játékformákat alkalmazó, stilizált jazzdarabok, valamint a kortárs zenéhez kapcsolódó kompozíciók szerepelnek.

Kezdőknek és haladókank egyaránt ajánlott anyag.

Olyan témát sikerült választanom, amely vélhetően nemcsak számomra, de az olvasó számára is érdekesnek ígérkezik: "M. és M". Mozart és Munkácsy. Wolfgang Amadeus Mozart, a világ egyik legnagyobb,osztrák zeneszerzője,és Munkácsy (Lieb) Mihály, az egyik legismertebb magyar festő. Bár két különböző korszakban éltek és alkottak, mégis volt közük egymáshoz. A nagy zeneköltő szerzett igen kellemes, de nagyon kellemetlen pillanatokat is a magyar festőművésznek.

A kötet segítségével Wolfgang Amadeus Mozart gyerekkorába pillanthatunk be. A történet olvasása közben a nyomógombok segítségével a kicsik megismerkedhetnek Mozart kedvenc hangszereivel és zenei világával is.

Ez a gazdagon illusztrált album a világ egyik legsikeresebb és legismertebb showmanjének sziporkázó életét tárja elénk. Freddie Mercury Zanzibár szigetén töltötte a gyermekéveit; énekesként a legendás Queen együttessel hódítótta meg a világot, szólókarrierjével pedig a legnagyobbak közé emelkedett.Ő lett a XX. század popkultúrájának egyik legfontosabb és legikonikusabb tagja. Ritka fényképek és bennfentes információk segítik az olvasót, hogy ezen az albumon keresztül még jobban megismrehesse a szupersztár életét.

Könyvünkben az internet segítségével bárki számára hozzáférhető, az élet számos területén használható térképes oldalakat és érdekes lehetőségünk mutatunk be. Célunk egy olyan tudás ismertetése illetve elmélyítése, mely akár munkában, akár a szabadidőben mára ugyanúgy életünk részévé vált, mint a napi hírek, illetve a napi internet használat.

Merülj el az e-sportok őrületes világában! Az olyan játékok érkezésével, mint az Overwatch, a Fortnite vagy a LoL, az e-sportok népszerűsége a sztratoszféráig emelkedett. Ebben a 100 %-ig nem hivatalos útmutatóban összegyűjtöttünk mindent, amit tudnod kell a legjobb játékokról, a top csapatokról és tehetséges játékosaikról.

Olvasd el a könyvet, és közben ismerkedj meg a hangszerek hangjával is. Csak nyomd meg a könyvben lévő gombokat, és máris felhangzik a muzsika.

Az Országos Magyar Királyi Statisztikai Hivatal 1893. évi "czigányösszeírása" és a szórványosan rendelkezésre álló források rávilágítanak arra, hogy a cigányzenészek nagyrészt a települések belterületén, a nem cigány lakosság között éltek. Az sem számított ritkaságnak, hogy jelentős vagyont vagy kapcsolati tőkét halmoztak fel. Részben a cigánymuzsikusok meghatározó személyiségeinek kedvező társadalmi helyzete tette lehetővé, hogy egyesületeket hozzanak létre és folyóiratot alapítsanak.

A kávéházi cigányzene a mai napig szélsőséges érzelmeket ébreszt az emberekben. Vannak, akik dicsérik és a régi szép időket emlegetik fel, amikor még a prímás a fülükbe húzta a kedvenc nótájukat a terített asztalnál, míg mások elavultnak tartják...

Mégsem valószínű, hogy el fog tűnni, hiszen a több mint kétszáz éves "kávéházi cigányzene" igazi túlélő.

"A Bummm! című lemezünket visszavitték a boltokból és bezúzták, a Ringasd el magad anyaga pedig a rádióban, tévében volt betiltva. Ennyi. Ezt oldotta fel, amikor az utóbbi album dalait '78-ban vagy '79-ben Módos beszerkesztette  a második önállóLGT-műsorba. Az egyik kollégája feljelentette ezért a főnököknél, azt követelve, hogy vegyék ki mindegyiket. Volt egy kis hiszti, eltartott pár napig, de a fejesek a végén benne hagyták." Presser Gábor

Michael Peter Balzary, vagy ahogy a világ ismeri: Flea, a Red Hot Chili Pepprs egyik alapító tagja, basszusgitár-fenoménje, és a rock and roll univerzum egyik legszerethetőbb figurája. LSD gyerekeknek című önéletrajzában maga írja meg szövevényes, viszontagságos, szomorú, elképesztő, felemelő és inspiráló életét addig a pontig, amíg a Red Hot Chili Pepers-zel elindul a halhatatlanná válás útján.

Az utóbbi években Magyarországon is megerősödtek az új szemléletű populáris zenei kutatások, egyre több hazai műhelyben jelennek meg a népszerű zene témaköréhez kapcsolódó munkák. Ezek sorát erősíti Ignácz Ádám monográfiája is. A szerző megközelítése új szempontokat nyújt a magyarországi populáris zene múltjának feldolgozásához, illetve a 20. századi magyar zenetudomány szociológiai és tudománytörténeti vizsgálatához.

Ordasi Péter írásai az utóbbi 33 esztendőben különböző folyóiratok számára készültek. Műfajuk szerint sokfélék, az alkalmi hangverseny-beszámolóktól a módszertani összefoglalón, recenzión és évfordulós megemlékezésen át a zeneelméleti tanulmányokig. A különböző műfajú cikkeket egységessé teszi a szemlélet, amely szrint a zenetanár és a karnagy nézőpontjából vizsgálja a műveket és életre keltőiket.

A világhírű nu-metal zenekar, a 25 millió lemezt eladó KoRn ikonikus basszusgitárosaként Reggie "Fieldy" Arvizu mindent megkapott az élettől, amire vágyott, az élete mégis zsákutcába került. Önéletrajzában kendőzetlenül, sőt, nyers önkritikával néz szembe önmagával és rart tükröt zenésztársai elé is.

A Lázadásom mintha a New York bandái és az Aljasutcák szerelemgyereke lenne. Érzékletesen mutatja be, milyen volt a '80-as években élni, illetve túlélni a Lower East Side-on. Roger Miret számára a zene nemcsak menedéket jelentett, hanem az egész életét kitöltötte. A Lázadásom testközelből mutatja be a New York-i hardcore-szcéna születését és fejlődését, hiszen a Roger Miret által vezetett legendás Agnostic Front zenekar koncentrált dühe és kontrollált agresszivitása mindig is iránymutató volt ebben a szubkultúrában.

"Azt hittem, hogy az eddigi öt Zeneközelben kötet lezárható. Tévedtem. Mert a katolikus Rádióban töretlenül folytatódik a sorozat - immár nyolcadik éve - és az új vendégek még szélesebbre tárják érdeklődésünk horizontját. És ami ott elhangzott, az nem lehet csak a mi belső kincsünk. A velük rögzített műsorok szétfeszítik a rádiós kereteket, és utóéletet igényelnek.Ezért és így született meg ez a sorrendben immár a hatodik Zeneközelben kötet." Juhász Előd

Leonard Cohen az elmúlt évszázad egyik legjelentősebb alkotója, halhatatlan dalok és irodalmi művek szerzője. Szinte látjuk magunk előtt: mindig kifogástalan öltönyben, őszes hajjal, kalappal a fején, arcán az utánozhatatlanul szexis coheni mosollyal, ami a korral sem vesztett bájából. Elképzeljük a híres amerikai lemezcégek stúdióiban, a világ legszebb koncerttermeiben és a legrangosabb fesztiváljain.

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc zenetörténeti összefüggései, a zenészek forradalomban vállalt szerepe és a politikai eseményekre adott reakciói elevenednek meg a könyv lapjain, mely történészek és zenetörténészek együttműködésének eredményeként kerül most az olvasó kezébe.

Mészáros Erzsébet 1988-ban született Tapolcán. Alapfokú zenei tanulmányai után a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában tanult tovább. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén szerezte 2016-ban. Több könyvet illusztrált. A Magyarhang zenekar prímásaként rendszeresen szerepel itthon és külföldön. Ebben a kötetben mutatkozik be tanulmányíróként.
Az androidos okostelefonok mára olyannyira részeivé váltak életünknek, hogy számos tevékenységet el sem lehetne képzelni nélkülük. Án nem mindenki abban a korban nőtt fel, ahol ezeknek az eszközöknek a kezelése automatikus volt, így némi útmutatóra van szükségük az Android rendszerű telefonok kiismeréséhez, lehetőségeik kiaknázásához. Nekik nyújt segítséget e könyv.

Column 6/12

Column 6/12

Korunkban „divatba jött” az emlékiratok megjelenése a könyvpiacon. Művészek, „nagy emberek” – ismertek, vagy kevésbé ismertek – tájékoztatják az olvasókedvű közönséget életükről, pályájukról, érvényesülésükről, kudarcaikról, sikereikről. Legfőképpen ez utóbbiakról. …

Ez a könyv természetesen nem lehet nagyigényű – olvasói között lesznek, akik soha nem hallották a szerző hangját…

S ha a nevem nem is lett világszerte ismert, az éneklés örömét éppúgy megkaptam, mint a „nagyok”. A pálya nehézségei, kudarcai – örömei ugyanúgy részei életemnek, mint a nagy és ismert énekeseknek….

Ezekkel a gondolatokkal indítom útjára könyvemet, s bízom benne, hogy olvasóim nem fognak unatkozni.

Column 6/12

 

Column 6/12

Káldor Péter majdnem jó időben és majdnem jó helyen született. Az 1930-40-es években Budapesten élénk könnyűzenei élet alakult… Vészes idők közeledtek. Úgy látszott, a háború elnyeli a magyar jazzt. A sok személyi veszteség ellenére azonban újra talajt fogott és a hazai lemezgyártás irányt mutatott. Káldor Péter is e kor szülötte, neveltje…

A kitűnő zenei újságíró, Lelkes Péter tolla nyomán kísérhetjük ezt az ellentmondásos és izgalmas kort és annak zenei lenyomatát…

Egy magyar bár és sztriptíz zongorista, akit Bartók és Dohnányi növendékei tanítottak.

Column 6/12

Column 6/12


Jelen könyv 25 különböző történetet tartalmaz, amelyekben a szereplők és a párbeszédek kitaláltak, de a bennük szereplő veszélyek nagyon is valósak, bárki, bármikor találkozhat azokkal a mindennapokban. Ezért is ajánljuk e könyvet mind a laikus átlagembereknek, mind pedig az IT biztonsággal foglalkozóknak egyaránt.

Column 6/12

Column 6/12

 

 

2012. február 12-én öt fiatal nő lépett be a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházba. Neonszínű ruhában, színes harisnyában, fejükre húzott maszkban adtak elő egy punk imát. „Isten Anyjához” könyörögtek, hogy szabadítsa meg őket Putyintól. A biztonsági őrök gyorsan lekapcsolták a bandát. Hármójukat nem sokkal később letartóztatták és bíróság elé állították. Kettejük büntetése szibériai fegyenctelep lett.

Az ügy azonnal a nemzetközi sajtó címoldalára került. A neves amerikai – orosz újságíró Masha Gessen arra volt kíváncsi, mi vitte rá ezeket a maszkos csajokat arra, hogy ilyen látványosan fejezzék ki nemtetszésüket.

Column 6/12

Column 6/12

 

 

Hegedűművész pályám első 20 évében tanultam. A továbbiakban koncerteztem és tanítottam. A Zeneakadémia szerzett diplomám hegedűs évfolyamelsősége és 3 tanéves külföldi továbbtanulásom határozta meg sorsomat. … Tudásomat – a végig anyai szeretettel nyújtott 40 tanítási év során – továbbadtam a budapesti „Alma Mater”-ban ás 3 évig Taiwanban, a Nemzeti Művészeti Egyetemen. Kinek adatik ilyen kielégítő, szellemi életajándék?!