Hírek, események

Könyv újdonságok

Leonard Cohen az elmúlt évszázad egyik legjelentősebb alkotója, halhatatlan dalok és irodalmi művek szerzője. Szinte látjuk magunk előtt: mindig kifogástalan öltönyben, őszes hajjal, kalappal a fején, arcán az utánozhatatlanul szexis coheni mosollyal, ami a korral sem vesztett bájából. Elképzeljük a híres amerikai lemezcégek stúdióiban, a világ legszebb koncerttermeiben és a legrangosabb fesztiváljain.

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc zenetörténeti összefüggései, a zenészek forradalomban vállalt szerepe és a politikai eseményekre adott reakciói elevenednek meg a könyv lapjain, mely történészek és zenetörténészek együttműködésének eredményeként kerül most az olvasó kezébe.

Mészáros Erzsébet 1988-ban született Tapolcán. Alapfokú zenei tanulmányai után a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában tanult tovább. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén szerezte 2016-ban. Több könyvet illusztrált. A Magyarhang zenekar prímásaként rendszeresen szerepel itthon és külföldön. Ebben a kötetben mutatkozik be tanulmányíróként.
Az androidos okostelefonok mára olyannyira részeivé váltak életünknek, hogy számos tevékenységet el sem lehetne képzelni nélkülük. Án nem mindenki abban a korban nőtt fel, ahol ezeknek az eszközöknek a kezelése automatikus volt, így némi útmutatóra van szükségük az Android rendszerű telefonok kiismeréséhez, lehetőségeik kiaknázásához. Nekik nyújt segítséget e könyv.

Column 6/12

Column 6/12

Korunkban „divatba jött” az emlékiratok megjelenése a könyvpiacon. Művészek, „nagy emberek” – ismertek, vagy kevésbé ismertek – tájékoztatják az olvasókedvű közönséget életükről, pályájukról, érvényesülésükről, kudarcaikról, sikereikről. Legfőképpen ez utóbbiakról. …

Ez a könyv természetesen nem lehet nagyigényű – olvasói között lesznek, akik soha nem hallották a szerző hangját…

S ha a nevem nem is lett világszerte ismert, az éneklés örömét éppúgy megkaptam, mint a „nagyok”. A pálya nehézségei, kudarcai – örömei ugyanúgy részei életemnek, mint a nagy és ismert énekeseknek….

Ezekkel a gondolatokkal indítom útjára könyvemet, s bízom benne, hogy olvasóim nem fognak unatkozni.

Column 6/12

 

Column 6/12

Káldor Péter majdnem jó időben és majdnem jó helyen született. Az 1930-40-es években Budapesten élénk könnyűzenei élet alakult… Vészes idők közeledtek. Úgy látszott, a háború elnyeli a magyar jazzt. A sok személyi veszteség ellenére azonban újra talajt fogott és a hazai lemezgyártás irányt mutatott. Káldor Péter is e kor szülötte, neveltje…

A kitűnő zenei újságíró, Lelkes Péter tolla nyomán kísérhetjük ezt az ellentmondásos és izgalmas kort és annak zenei lenyomatát…

Egy magyar bár és sztriptíz zongorista, akit Bartók és Dohnányi növendékei tanítottak.

Column 6/12

Column 6/12


Jelen könyv 25 különböző történetet tartalmaz, amelyekben a szereplők és a párbeszédek kitaláltak, de a bennük szereplő veszélyek nagyon is valósak, bárki, bármikor találkozhat azokkal a mindennapokban. Ezért is ajánljuk e könyvet mind a laikus átlagembereknek, mind pedig az IT biztonsággal foglalkozóknak egyaránt.

Column 6/12

Column 6/12

 

 

2012. február 12-én öt fiatal nő lépett be a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházba. Neonszínű ruhában, színes harisnyában, fejükre húzott maszkban adtak elő egy punk imát. „Isten Anyjához” könyörögtek, hogy szabadítsa meg őket Putyintól. A biztonsági őrök gyorsan lekapcsolták a bandát. Hármójukat nem sokkal később letartóztatták és bíróság elé állították. Kettejük büntetése szibériai fegyenctelep lett.

Az ügy azonnal a nemzetközi sajtó címoldalára került. A neves amerikai – orosz újságíró Masha Gessen arra volt kíváncsi, mi vitte rá ezeket a maszkos csajokat arra, hogy ilyen látványosan fejezzék ki nemtetszésüket.

Column 6/12

Column 6/12

 

 

Hegedűművész pályám első 20 évében tanultam. A továbbiakban koncerteztem és tanítottam. A Zeneakadémia szerzett diplomám hegedűs évfolyamelsősége és 3 tanéves külföldi továbbtanulásom határozta meg sorsomat. … Tudásomat – a végig anyai szeretettel nyújtott 40 tanítási év során – továbbadtam a budapesti „Alma Mater”-ban ás 3 évig Taiwanban, a Nemzeti Művészeti Egyetemen. Kinek adatik ilyen kielégítő, szellemi életajándék?!