Hírek, események

Fekete korong

A körülbelül 5000 darabból álló hanglemezgyűjtemény számos értékes darabot tartalmaz, elsősorban komolyzenei felvételeket, és irodalmi feldolgozásokat, de megtalálhatóak népzenei, könnyűzenei felvételek is. Az online katalógusban pillanatnyilag 2700 lemezre lehet rákeresni, a többi a cédulakatalógusban található meg. Bakelitlemez egy alkalommal 4 db kölcsönözhető, 1 hétre.

„De pontosan mit is csináltam én Cambridge-ben? Most töredelmesen bevallom. Rengeteg bakelitlemezt vettem. Boston környékén még mindig nagyon sok, jó minőségű használt bakelitlemezt forgalmazó üzlet van. Ha alkalom adódott rá New York meg Maine állam lemezboltjait is felkerestem. Úgy hetven százalékban jazzlemezeket vásároltam, a többi főleg klasszikus zene, a maradék meg egy kis rock. Ugyanis viszonylag (vagyis inkább rendkívül) lelkesen gyűjtöm a régi bakelitlemezeket. …

Magam sem tudom, hogy jelenleg hány lemez van fölhalmozva otthonunkban. Soha nem is számoltam meg, de nem is érzek kedvet egy ilyen félelmetes művelethez. … Igazából azonban nem fontos, hogy hány lemez van a birtokomban. A mennyiség nem lényeges kérdés. Ha megkérdeznek, hány lemezem van, csak azt tudom válaszolni, hogy úgy rémlik elég sok, de még mindig nem elég.

A nagy Gatsby egyik szereplője, Tom Buchanan, a dúsgazdag pólójátékos mondja: „Olyat már hallottam, hogy valaki garázzsá alakíttatta az istállóját, de én vagyok az első, aki egy garázst alakíttatott át istállóvá.” Nem hencegésnek szánom, de én ugyanezt csinálom. Hiába van már meg egy bizonyos felvétel CD-n, ha ugyanazt megtalálom jó minőségű bakeliten, habozás nélkül eladom a CD-t, és a bakelitet tartom meg.”

Forrás: Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor a futásról beszélek – Fordította: Nagy Anita / Geopen Könyvkiadó, 2012